dijous, 28 de febrer del 2013

CAPÓ DE NADAL DE L’ABUELITA



També es pot fer amb un pollastre normal o amb un pollastre de pagès.

Ingredients:
1 pollastre o capó (des de 1 quilo i mig fins als 5 kg.)

Per al farciment:                                                                   
10 o 12 prunes sense os
50 gr. de pinyons
50 gr. de panses de Corint
8 o 10 salsitxes de porc
2 pomes Golden

Per cuinar:
Oli, llard de porc, sal pebre negre, pebre vermell dolç, 1 llimona, 1 vaset de conyac, quatre trossos de cansalada viada, 1 ceba o bé una dotzena de cebetes de platet, 2 alls i dos tomàquets madurs mitjans o quatre si són petits de penjar.

Caldrà socarrimar i netejar bé el capó que ha de ser sencer però sense potes ni coll ni cap. Per dins s’ha de vigilar que no hi quedi sang o bé trossos dels pulmons a la carcanada, ni venes ni tubets, ni greixos massa exagerats. Cal no tallar la cua, ja que ens servirà després per lligar les potes.
Saleu-lo per fora i per dins sense exagerar, ja que el farciment li dóna un gust prou fort. Per dins poseu-hi també suc de llimona i pebre negre.
Cal que prepareu el farcit abans: peleu les salsitxes i feu-les a trossos i poseu a estovar a l’aigua les panses i les prunes.
Introduïu dins el capó una poma pelada o un tros gros a la part del coll tapant el forat superior. A continuació ja es pot farcir alternant els ingredients i sense comprimir-los massa. Per acabar s’ha de col·locar l’altra poma tapant el forat inferior.
S’ha de cosir el capó tant de dalt com de baix i col·locar els trossos de cansalada sota les ales i entre les cuixes. Per últim, lligueu les ales al tòrax i les potes endarrera cap a la cua. Poseu per sobre els dos tipus de pebre i un raig de llimona per tot el capó i pinteu-lo amb una mica de llard aquí i allà.
En una plata amb oli es posa el capó al forn, prèviament escalfat, a mitja alçada i a mig gas. Es va girant cada 10 o 15 minuts fins que està daurat. Llavors s’hi tira el conyac per sobre i els alls pelats, la ceba a trossos o les cebetes petites senceres i els tomàquets pelats a trossos o sencers si són petits de penjar.
Continueu girant el capó de tant en tant, tot regant-lo amb el suc. Tot plegat 3 hores si el capó fa 3 quilos i més temps si és més gros. Se sap que és cuit per dins quan punxant els pits amb una forquilla es troba la carn tova, també es nota perquè sembla que s’infli.

BON NADAL !!


1 comentari:

  1. Aquí es on volia posar el comentari l'altre dia.
    Te una pinta excepcional i sembla un plat de la nit de nadal
    Anims
    Jose4p

    ResponElimina