dimecres, 10 d’abril de 2013

COCA MALLORQUINA DE NA JOANA


Recepta de la seva web T’ho cuino, Oliva !!


Ingredients:

Per a la pasta:
Aquestes mides són certes i comprovades, però no estrictament "tancades": En haver-ne fet un parell de vegades, ja no mesurareu. 

2 tassons dels de vi d’aigua
1 tassó dels de vi de saïm
½  tassó dels de vi d’oli
½ kg. de farina
1 cullerada de postres de llevat del forner. Si és dessecat –n’hi  ha- la cullerada rasa. Si és premsat, la cullerada a caramull. 

Per cobrir la pasta, depèn de què la vulguem fer, les més típiques  són:  

de trampó:
Tomàtiga, ceba, all, pebre verd, de cada cosa quantitats  similars i proporcionades, excepte l'all –n’hi ha d’haver menys;  tot tallat  ben petit, trempat amb oli, sal, i pebre bord.   
   
de verdura:
Espinacs o bledes mesclades amb una mica de col, o julivert, o una mica de tot, amb grells –ceba tendra de Mallorca- o ceba i trossos de tomàtiga pelada, una mica d'all, tot ben trempat amb oli, sal i pebre bo i bord. S'hi poden afegir trossets d'arengada sense espines, o anxoves, o sardines crues sense pell ni espines, o trossets de ratjada  sense tendrums... 

de pebres torrats:
Pebres vermells torrats, pelats i  fets a tires, trempats amb oli i sal i una mica de sucre i amb allets tallats ben petits... 
 
Com fer-ho
Posau dins un ribell, o dins un bol, l'aigua, una mica tèbia, el saïm, el  llevat, que es comenci a desfer. Anau afegint la farina, a poc a poc,  remenant amb les mans. 
S'anirà mesclant tot, primer fent una pasta grumosa i fluixa i, llavors, més fina i consistent. S'ha d'anar fent amb les mans, perquè és l’única manera de sabre si està bé. 
Quan ja va agafant consistència, hi afegirem l'oli, com per rentar-nos les mans, i acabarem d'afegir la farina fins veure que la pasta està a  punt. S'ha de pastar, fènyer, bé, si volem que quedi bona. 
La pasta està a punt quan és fina, llisa, consistent, però blana i modelable, es desferra –es separa- de les mans. 
Es pot sabre que està a punt, perquè les mans i el ribell, pràcticament queden nets. 

Quan la pasta està, l'estenem a damunt una llauna d'anar al forn, ben igualeta per tot, (un mig cm. de gruix) i la deixam a un lloc una mica calent, perquè tovi. 
Quan ha tovat, hi fem, per tot el voltant, una endinsada i un pessic, tant per adornar com perquè faci de paret per a la verdura. 
Un cop a punt la pasta, hi estenem la verdura, trempada amb oli, sal i pebre bord, ben repartida i escampada.
Ho enfornam a foc mitjà-alt, una mitja hora.
Ha de quedar la pasta de la vorera i d'abaix cruixent, torradeta, i la verdura cuita, però no cremada.


Si voleu més receptes de cuina mallorquina cliqueu aquí: http://thocuinooliva.cat/Index.htm



5 comentaris:

  1. Than quedat molt temptadores, Angela. no coneixia el teu blog. Ara ja tens una nova seguidora!! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sobretot les dues primeres, que són fetes nostres!! Per cert, tot un detall citar la font:

      http://www.bojosperlacuina.com/seccions/receptes/coca-de-trempo-tradicional/

      Elimina
    2. Teniu raó ! Les fotos que jo tenia no m'agradaven tant i vaig manllevar les vostres. Havia d'haver citat la font. Gràcies.

      Elimina
  2. Moltes gràcies. Una abraçada. Àngela

    ResponElimina
  3. Les fotos molt maques, gràcies per citar la font!

    ResponElimina