dimarts, 4 de febrer del 2014

CALÇOTS ARREBOSSATS

Ingredients:

24 calçots
farina per arrebossar

1 ou
cervesa
oli

Els calçots són una varietat de cebes tendres, de gust molt suau, que es mengen escalivats. El nom del calçot prové de la manera de plantar-lo, calçat a terra (mig colgat) per tal que quedi una cama d’entre uns 15 a 25 cm. ben blanca i tendra. Conté moltes vitamines i minerals i se li atribueixen propietats tonificants, diürètiques, digestives i afrodisíaques. També té un alt contingut en compostos anticancerígens.

La temporada dels calçots va de mig desembre a finals de març. Es couen a la brasa amb llenya de sarments i es consumeixen acompanyats d’una salsa típica, la salvitxada, que és un tipus de romesco.

Així doncs, si teniu manera de fer-los en una barbacoa, no ho dubteu ! Però si viviu en pis i no podeu fer servir la barbacoa al balcó.... llavors teniu l’opció de coure’ls al forn.

Es treu la primera pell del calçot i es tallen les fulles verdes deixant un tros per a l’operació de descamisar el calçot. Es posen en una plata d’anar al forn, sobre paper d’alumini, sense oli ni sal. Es torren al grill i es tomben a mig procés.


Quan estan torradets, s’emboliquen en paper de diari tots junts i es poden portar a taula així mateix per tal que es conservin calents però que respirin i no es covin.

Si voleu arrebossar-los, descamiseu-los un cop torradets i passeu-los per una pasta feta amb un ou batut, farina d’arrebossar i un raig de cervesa. Podeu posar-hi sal o no, segons el vostre gust. Jo no n’hi poso pas perquè el gust natural dels calçots és deliciós. Fregiu-los en oli bullent un minutet o dos i ja els podeu servir. Cal menjar-los acabats de fer.

Salsa per a calçots o salvitxada:

Es piquen al morter unes 20 ametlles torrades (o avellanes) fins que fan oli, llavors s’hi afegeixen 2 alls crus i 2 alls escalivats i una branqueta de menta. La torrada de pa s’unta lleugerament amb vinagre, sal i pebre vermell i s’afegeix a la pasta anterior. Si us agrada molt el picant podeu afegir-hi un bitxo a trossets. Quan es té una pasta homogènia, se li va afegint oli a poc a poc i es va remenant per tal que la salsa adquireixi la fluïdesa adequada.


2 comentaris:

  1. Hola:
    M'encantan els calçots, no acostumo a fer-los perquè no tinc lloc per fer-los a la brasa, però alguna vegada els he cuinat en una "churrasquera".
    Aquests dies he vist varies receptes com la teva per fer-los al forn, ho tinc que probar, com la teva salsa que es veu molt sencilla, jo la faig més semblant a un romesco.
    Eecords
    Josep

    ResponElimina
  2. Els calçots son bons de de totes maneres. Quina pinta!!

    ResponElimina