dimarts, 16 de setembre del 2014

RÖSTI AMB FORMATGE

El Rösti és una espècie de pastís cruixent de patates fregides. És un dels plats nacionals de la part de parla alemanya de Suïssa i se serveix com a acompanyament però si se li afegeix formatge, pernil o cansalada viada, pot ser un excel·lent plat principal.

El rösti de formatge és deliciós amb un ou escaldat a sobre i una amanida verda a part.
Tradicionalment, el rösti es prepara amb patates bullides el dia anterior i han de ser una mica crues. Si voleu bullir les patates el mateix dia, caldrà posar-les a la nevera fins que es refredin del tot.
INGREDIENTS per a 4 persones:

1 kg de patates
1 ceba
3 cullerades de mantega
sal
pebre negre mòlt, pebre vermell dolç i julivert picat
200 gr. de formatge ratllat Gruyère o Appenzeller
4 ous escaldats (opcional)
Bulliu les patates sense pelar fins que estiguin cuites però dures (uns cinc minuts menys que si fossin per menjar-se-les). Deixeu-les refredar, sense embolicar, tota la nit.
Traieu la pell i ratlleu les patates amb un ratllador molt gruixut. Piqueu la ceba crua ben petita i afegiu-la a les patates ratllades. Poseu-hi sal i pebre negre mòlt.
En una paella antiadherent, feu fondre la meitat de la mantega a mig foc. Aboqueu-hi la barreja de patates i ceba, premseu-ho amb una espàtula i deixeu-ho enrossir. Gireu-ho amb un plat, com si fos una truita. Poseu a la paella la resta de la mantega i feu daurar l’altra cara del rösti. Mentre es cou, poseu el formatge ratllat a sobre per tal que es vagi fonent.
Traieu-ho de la paella i poseu-ho en una safata. Partiu-ho per la meitat i doblegueu-ho de manera que el formatge quedi al mig. Podeu fer-ne 4 racions. I a cada una d’elles li podeu posar un ou escaldat a sobre. Si voleu, hi podeu posar una mica de pebre vermell dolç i julivert picat per sobre.
És molt freqüent afegir-hi unes tires de cansalada viada o pernil, tal com es veu a la fotografia. L’ou també pot ser ferrat en lloc d’escaldat.
De totes maneres, com més greixos li afegim més ens allunyem de la recepta original i el resultat és menys saludable.
 
 

1 comentari:

  1. La meva amiga Natàlia Demidoff m'ha comentat que, inicialment, el rüsti era un plat per aprofitar les patates que havien sobrat del dia anterior.

    Gràcies, Natàlia, per la informació.

    ResponElimina