dimecres, 16 de setembre del 2015

TORTA DELLA NONNA – Pastís de l’àvia

La torta della nonna és un delicat pastís de la Ligúria però molt conegut fins i tot a la Toscana. Està format per un embolcall de pasta fullada recobert de pinyons i sucre de llustre (en pols) que amaga un farcit de crema (semblant a la nostra crema).

La recepta en italià amb fotografies de totes les fases la trobareu aquí: 
http://ricette.giallozafferano.it/Torta-della-nonna.html

Ingredients per a la pasta fullada:
400 gr. de farina
150 gr. de sucre de llustre
4 rovells d’ou
200 gr. mantega
1 branca de vainilla
sal

En un mesclador poseu la farina tamisada, un pessic de sal i la mantega freda de la nevera tallada a daus grossos. Bateu-ho fins a obtenir un compost d’aspecte sorrenc, llavors aboqueu-ho sobre el marbre de treball i ajunteu-hi el sucre en pols. Barregeu-ho bé i feu com un cràter al centre per posar-hi els rovells i la polpa de l’interior de la branca de vainilla. Treballeu-ho bé amb les mans però cal fer-ho ràpidament per tal que la massa no s’escalfi amb la calor de les mans.
Formeu un panet aixafat, emboliqueu-lo amb paper film i deixeu-ho reposar a la nevera com a mínim mitja horeta.
Aquesta pasta pot conservar-se a la nevera màxim un parell de dies. També es pot congelar.

Ingredients per a la crema:
1 litre de llet
8 rovells d’ou
250 gr. sucre
la pell de ½ llimona
80gr. farina
1 branca de vainilla

Per al guarniment:
120 gr. de pinyons
sucre de llustre avainillat

Poseu al foc una cassola amb la llet, la branca de vainilla oberta i la pell de llimona. A mig foc fins que estigui a punt de bullir, llavors apagueu el foc i deixeu-hi la vainilla uns cinc minutets més. Deixeu-ho refredar.
Amb una batedora elèctrica, bateu els rovells d’ou i el sucre fins a obtenir una crema homogènia, blanca i escumosa. Llavors afegiu-hi la farina i continueu batent. A continuació, aboqueu-hi la llet colada i remeneu-ho.
Torneu a posar-ho al foc a mitja temperatura sense parar de remenar. Quan la crema sigui ben densa, apagueu el foc i vesseu la crema en una terrina baixa i ampla. Cobriu-la immediatament amb un paper film que ha de quedar ben enganxat a la crema per tal d’evitar la formació d’una crosta. Deixeu-ho refredar a temperatura ambient o al frigorífic.
Aquesta crema pot conservar-se a la nevera màxim un parell de dies. També es pot congelar.

Traieu de la nevera la pasta fullada i agafeu-ne 2/3 parts. Aplaneu-la amb un corró formant un disc que servirà per folrar el motlle tenint en compte que ha de sobresortir uns 3 cm. per tot el voltant. De la mateixa manera formeu un disc amb la resta de la pasta per a la part superior.
Refregueu una mica de mantega pel motlle i enfarineu-lo lleument. Poseu-hi el disc de la pasta amb molta cura perquè es pot trencar fàcilment. Aboqueu-hi la crema a dins. Poseu el disc de pasta fullada més petit a sobre. Feu un petit cordonet amb els dits lligant els dos discos de pasta de manera que la crema quedi ben tancada a dins. Podeu decorar amb una forquilla la vora del pastís fent algun dibuix.
Mulleu lleugerament la superfície del pastís amb una mica de llet freda. Distribuïu els pinyons per tot el pastís prement lleugerament per tal que hi quedin adherits.
Escalfeu prèviament el forn a 180 graus i feu coure el pastís uns 45-50 minuts.
Deixeu refredar el pastís i abans de servir-lo poseu-hi sucre en pols avainillat en abundància.


Hi ha nombroses variants d’aquesta torta della nonna amb farciments diversos. Totes elles delicioses !!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada