divendres, 8 de març del 2013

MANDONGUILLES AMB SUC


Ingredients per a 2 persones:

250 gr. de carn picada de vedella
2 pastanagues
50 gr. de pèsols
un grapat de pinyons
2 alls tendres
1 ceba
2 tomàquets madurs
farina o pa ratllat
brou de carn i pollastre
1 copeta de conyac (opcional)
oli, pebre negre mòlt i sal

Us feu picar 250 gr. de carn de vedella ben magra i melosa. En feu mandonguilles i les enfarineu amb farina o amb pa ratllat.
Poseu un cul d’oli en una cassola fonda i feu enrossir les mandonguilles. Retireu-les a part. Feu un sofregit amb els alls tendres tallats ben petitets, la ceba ratllada i els tomàquets ratllats i sense llavors (també podeu fer servir un parell de cullerades de salsa de tomàquet en conserva).
Peleu les pastanagues i talleu-les a rondanxes ben fines i cobriu el fons de la cassola, poseu les mandonguilles a sobre juntament amb els pinyons i els pèsols. És l’hora del pebre negre mòlt, sense passar-se. Cobriu-ho amb brou de carn i pollastre ben calent i deixeu-ho coure a mig foc fins que el suc quedi ben espès. També es pot fer servir aigua calenta però no quedarà tan gustós.
A mig fer, poseu-hi el conyac si és que voleu donar-li una mica de força a la salsa.


FAVES A LA MENTA


Recepta del tiet Fernando 

Ingredients per a 2 persones:

½ kg. de faves petites i molt tendres
2 cebes tendres
4 alls tendres
unes fulles de menta fresca
aigua calenta
oli, sal i pebre negre mòlt
daus de botifarra blanca i negra (opcional)

Es tallen a la juliana les cebes tendres i els alls tendres i es posen a fregir en una cassola amb oli d’oliva. Quan comencen a daurar-se s’hi tiren les faves i unes fulles de menta fresca. Es deixa coure tot a foc lent. S’hi posa sal i pebre negre al gust.
Si és necessari s’hi pot afegir una mica d’aigua. Quan es veu que se’ls comença a obrir la pell és que ja estan cuites.
Se serveixen ben calentes.

Si, mentre s’estan coent les faves, hi afegiu botifarra blanca i botifarra negra tallada a dauets, us quedarà un plat més consistent però no tan pesat com les faves ofegades.

ESPINACS AMB ALLS TENDRES I CIGRONS


Ingredients per a 2 persones:

250 gr. d’espinacs nets i polits
4 alls tendres
200 gr. de cigrons bullits (o mongetes)
oli i sal

Es posa un raget d’oli en una paella fonda, s’hi posen els espinacs crus tallats i se salen. Es tallen els alls tendres ben petits i s’hi afegeixen. Es van tombant i es deixen coure a mig foc. Veureu que els espinacs deixen anar líquid, molt bé, d’això es tracta perquè s’han de coure en la seva pròpia aigua. Amb unes tisores podeu anar esmicolant els espinacs en la mateixa paella.
A mig fer, hi afegiu els cigrons ben escorreguts i deixeu que s’estovin juntament amb la verdura.
Quan s’ha begut tot el líquid, el plat ja és a punt de menjar.
El gust d’aquests espinacs és molt més intens que el dels espinacs bullits.
És un plat molt lleuger, molt sa i que ens aporta molts nutrients.

Els cigrons tenen gran quantitat de proteïnes i són pobres en greixos així que ens regulen el colesterol. També tenen molta fibra, cosa que ens va bé per millorar el trànsit intestinal i ens aporten minerals, sobretot fòsfor, ferro i magnesi i vitamines B1 B6 i àcid fòlic. També afavoreixen la diüresi.

Els espinacs formen part del grup dels aliments anticancerígens perquè tenen antioxidants. A més, són rics en fibra, molt digeribles, tenen vitamina A, B, C, E, potassi, calci i fòsfor. També són rics en ferro tot i que no són els vegetals que en tenen més. Per últim, els espinacs són bons per a l’aparell circulatori perquè disminueixen la hipertensió.


CARN ROSTIDA AL PEBRE NEGRE


Ingredients:

Filet de vedella o peixet de vedella o filet de porc
oli, pebre i conyac

Es posa un cul d'oli en una paella fonda o en una plata d’anar al forn. La carn es renta, se li treuen els greixos i s'empolsima de pebre negre mòlt per ambdós costats. No se li posa sal perquè queda més dura, la sal se li posa a taula cadascú. Es posa al foc ben viu o al grill del forn prèviament escalfat (atenció que pot esquitxar). Es gira dues o tres vegades i quan està mig fet, s'aparta del foc, se li tira una copeta de conyac i s'encèn amb un misto per cremar l'alcohol i que només quedi l'aroma del conyac. Això s'ha de fer controladament i, si teniu fogons de flama, lluny del foc perquè es podria encendre tot.

La carn ha de quedar quasi cremada per fora i vermella per dintre. Es deixa refredar una mica i es talla d'un gruix d’un dit, més o menys.

El suc es porta a taula a part i cadascú se'n posa al seu gust. 




NOTA:
També es pot tallar d’un gruix de 5 mm. però s’ha de tenir un ganivet bo que talli. Si heu cuit massa la carn i us ha quedat dura, sempre la podeu fer a talls finets i cuinar-la a la jardinera.


Si la carn us queda dura, sempre es pot fer a talls i cuinar-la a la jardinera. 

dissabte, 2 de març del 2013

AMANIDA ITALIANA


Ingredients per a 2 persones:

1 bola de mozarella de búfala
2 tomàquets cor de bou
1 ceba tendra
1 branqueta d’alfàbrega
oli, sal i pebre negre mòlt

La mozzarella de búfala és un formatge de pasta filada fet a base de la llet de les búfales d’aigua de la Campània i es presenta en boles blanques sucoses i sumptuoses.
Si no en trobeu, podeu fer servir mozarella de llet de vaca.

Els tomàquets cor de bou han de ser vermells, madurs però forts, no pas tous. Són molt dolços, perfectes per a l’amanida. Si no en trobeu, podeu fer servir una altra classe de tomàquets.

S’agafen els tomàquets i es tallen a llesques i es posen en una plata. Es talla la ceba tendra a rondanxetes o a juliana, com preferiu, i es reparteix sobre el tomàquet. No abuseu de la quantitat de ceba. S’amaneix tot amb oli, sal i pebre negre mòlt.

Amb un ganivet (que no sigui de serreta) talleu la mozarella a làmines i poseu-la per sobre del tomàquet i la ceba.

Agafeu unes fulles d’alfàbrega ben netes i xafeu-les al morter, afegiu-hi un bon raig d’oli d’oliva i deixeu-ho macerar una estoneta.

Guarniu l’amanida amb unes fulles d’alfàbrega i poseu-hi un raget d’oli del morter ben colat.

Com més bons siguin els ingredients, més bona serà l’amanida ! 


CONILL AMB SUC DE LA IAIETA


Ingredients per a 4 persones:
 
1 conill
2 alls
1 ceba petita
1 cullerada sopera de farina
oli i sal
aigua
uns quants rovellons de botó (opcional)
un grapat de pinyons
2 patates

Es neteja bé el conill fet a trossos i es retallen venetes i greixos. En una cassola fonda, es posa un bon raig d’oli i els dos alls amb pell ben nets. Se sala el conill i es posa a la cassola i es deixa coure tapat a mig foc fins que queda daurat. Es retiren els alls i es xafen al morter. S’aparta el conill a un costat i, en el mateix oli es fa daurar la farina procurant que no s’enganxi.

Llavors es cobreix el conill amb aigua calenta i se li posa l’all xafat, els bolets i els pinyons i es deixa fer la xup-xup fins que el conill es ben tou. El suc s’anirà espesseint, cal vigilar-lo perquè no s’enganxi. No hem de tenir pressa per tal que el conill quedi ben melós.

A part es fregeixen les patates a daus i a l’últim moment es tiren a sobre del conill ja cuit, se li dóna un tomb per tal que les patates s’embeguin el suc de la cassola i ja es pot servir.

A la iaieta li sortia sempre perfecte, a mi m’ha costat molt saber trobar-li el punt...


WOK DE POLLASTRE AMB VERDURETES I ARRÒS BLANC


Ingredients per a 4 persones:

400 gr. de pit de pollastre
2 cebes tendres o un porro
4 alls tendres
2 pastanagues
1 pebrot verd
1 pebrot vermell petit
1 carbassó
2 tomàquets mitjanets
100 gr. de xampinyons o un altre tipus de bolet (opcional)
un vas i mig d’aigua d’arròs
una copeta de conyac
oli, sal i pebre negre mòlt
aigua o brou de pollastre

En un wok (també es pot fer en una paella fonda) es posen les cebes tendres o els porros i els alls tendres tallats en juliana i es tapa perquè es vagin fent.
Es talla el pit de pollastre a daus grossets i s’afegeix al wok quan la ceba i els alls ja són tous. Se sala i s’hi posa pebre negre mòlt al 
gust. Es deixa que es vagi fent.
Es pelen les pastanagues i es tallen a rodones fines i cap al wok. Es tallen el pebrot verd i el vermell a quadrets de 2 cm. aprox i al wok. Es talla el carbassó a daus d’uns 2 cm. i al wok. Es va remenant tot procurant que no s’enganxi. S’hi afegeix el conyac i si cal una mica d’aigua o brou de pollastre, si se’n té a mà.
Els xampinyons cal fer-los a part i, quan ja s’han begut la pròpia aigua que han deixar anar en coure’ls, ja es poden afegir al wok.
Per últim s’hi afegeixen els tomàquets sense llavors, escaldats prèviament i pelats.

L’arròs es fa bullir en aigua amb oli i sal i un all. Quan està fet, es posa en una escorredora i se li treu el midó al raig d’aigua calenta sota l’aixeta i es llença l’all bullit.

Les verduretes no han de quedar tan cuites que es desfacin, cal que cada una d’elles es pugui identificar i que mantinguin els colors propis. El pollastre ha de quedar ben cuit i tendre, tou... si queda dur no valdrà res.
No és fàcil trobar el punt just !!

L’arròs blanc se serveix a banda.

divendres, 1 de març del 2013

ARRÒS XINÈS AMB LLAGOSTINS



Ingredients per a 2 persones:

2 ous
6 llagostins
1 all
4 alls tendres
1 pastanaga
uns quants pèsols
un vas d’aigua d’arròs
aigua, oli, sal i pebre negre mòlt

Poseu aigua en una olla, un raget d’oli i sal i, quan bulli, tireu-hi l’arròs i la pastanaga a dauets. A mig coure afegiu-hi els pèsols.
Bateu els ous, poseu-hi sal i aneu-los tirant, en diverses vegades, a la paella amb unes gotes d’oli i feu unes truitetes molt finetes. Un cop fetes, poseu-les en un plat i talleu-les a tires d’uns 2 o 3 cms.
A la mateixa paella, amb un raget d’oli, poseu-hi els alls tendres tallats a rodonetes i els feu donar un parell de tombs. Afegiu-hi els llagostins pelats i a trossos, i un parell de tombs més. Compte! no us passeu amb el punt de cocció dels llagostins.
Coleu l’arròs i llenceu l’all bullit. Amb el mateix colador, passeu-lo per aigua calenta sota l’aixeta per treure-li el midó.
Ajunteu-ho tot a la paella: l’arròs amb els pèsols i la pastanaga, les tires de truita, els alls tendres i els llagostins. Poseu-hi pebre negre mòlt al vostre gust i rectifiqueu el punt de sal, si és necessari. Afegiu-hi un raget més d’oli, si és necessari ja que l’arròs ha de quedar una mica fregidet.
Un parell de tombs més i ja es pot menjar. Ràpid... que no es covi !!

Nota: També es pot fer amb tires de pernil dolç en lloc dels llagostins.


ARRÒS CALDÓS AMB LLAMÀNTOL


Ingredients per a 2 persones:

1 llamàntol o 2 si són petits
200 gr. de musclos
8 cloïsses gallegues
1 sípia
1 calamar
4 alls
2 cebes
mig pebrot verd
1 pastanaga
3 tomàquets vermells
1 vas d’aigua d’arròs
1 copa de conyac
fumet de peix
oli, sal i pebre negre mòlt

Primer cal fer el fumet de peix. En una olla gran es posa una ceba tallada a juliana i 2 alls i es deixar fer una mica, se li afegeixen 2 tomàquets i el pebrot verd a trossos i la pastanaga a rodanxes. Quan està cuit sense cremar-se, se li afegeix el peix de sopa que es tingui. Es poden aprofitar els ossos de rap i els caps de lluç que s’hagin congelats d’altres dies... Se li posa aigua i a bullir com a mínim  una hora.
En la mateixa olla s’escalden els llamàntols. Un cop escaldats, es deixen refredar i es fan a trossos i el cap es parteix pel mig i es reserven a part. Si no es vol menjar el cap, es pot tornar a l’olla del fumet.
No intenteu tallar els llamàntols quan són crus perquè perdreu part de la substància de l’interior.
Cal posar els musclos i les cloïsses en aigua freda durant una hora perquè deixin anar la sorreta que puguin tenir a dins. Llavors, es posen en un cassó amb aigua i se’ls fa arrencar el bull. Un cop s’han obert, es treuen i es reserven a part. Es cola l’aigua amb un colador xinès folrat de paper de cuina, i es tira a l’olla del fumet.

Feu daurar 2 alls en una cassola fonda i reserveu-los a part. Netegeu bé la sípia i el calamar i talleu-los a trossos i poseu-los a la cassola amb la ceba ratllada fins que s’enrosseixi. Llavors afegiu-hi un tomàquet sense llavors i ratllat i els alls cuits ben esmicolats.
Quan està fet, poseu-hi l’arròs i deixeu que s’amari del sofregit. Serà el moment d’afegir-hi el fumet de peix ben colat. Quan comença a fer el xup-xup, s’hi posa el llamàntol a trossos, els musclos (millor sense closca) i les cloïsses amb closca perquè facin ben bonic.
Agafeu la pastanaga del fumet i xafeu-la ben xafada i afegiu-la a la cassola, amb una copeta de conyac i una mica de pebre negre mòlt al gust de cadascú.

Tasteu-ho, rectifiqueu de sal i quan l’arròs ja està fet, deixeu-lo reposar uns minuts i... cap a taula !!

TRUITA AMB PATATES I CEBA DE LA MO



Ingredients:

4 patates
2 cebes
4 ous
oli i sal

Es talla la ceba bastant petita i es posa en una paella amb oli perquè es vagi fent a mig foc. Es pelen les patates i es tallen a llesques bastant finetes i s’afegeixen a la ceba. Es posa el foc a màxima potència. Es tapa.

Quan les patates ja són cuites i toves, es fan aixafant amb una forquilla o una espàtula. Mentre tot es va enrossint, es va aixafant i barrejant la patata i la ceba. Al final queda com una massa.

Es treu del foc quan està al punt d’enrossiment i es cola en una escorredora. L’oli es pot guardar per fer un rostit un altre dia.

Es baten els ous ben batuts i se’ls afegeix la pasta de patata i ceba. Es remena tot ben bé i s’aboca en una paella amb quatre gotes d’oli.

Es deixa coure a mig foc, es tomba ajudant-nos d’un plat més gran que la paella o d’una tapa d’olla gran a no ser que tingueu un giratruites. Es deixa coure de l’altre cantó.

No s’ha de deixar coure massa perquè queda seca. És més bona si l’ou és una mica cru.

Es pot menjar calenta o freda.

TALLARINES ESTIL MO


Ingredients per a 2 persones:

200 gr. de tallarines 
200 gr. de carn picada de vedella
(o bé 100 de vedella i 100 de porc)
1 ceba
½ pebrot verd a trossets petits (opcional)
4 tomàquets ratllats sense llavors
aigua, sal, sucre, oli i pebre negre mòlt
100 gr. de formatge ratllat (opcional)

En una paella es comença a fregir la carn i el pebrot verd a trossets en una mica d’oli, a mig foc, tot remenant-ho sovint perquè quedi ben desfet. Es ratlla la ceba i s’hi aboca i es deixa enrossir tot junt, sempre sense pressa. Si s’hi posa tomàquet natural ratllat, cal fer-ho una mica abans però si és tomàquet en conserva s’hi tira quasi al final.
És el moment de la sal, el pebre negre mòlt i el sucre (per treure l’acidesa) si s’ha fet servir tomàquet natural.

A casa nostra no ens agrada la pasta amb excés de tomàquet, però en qüestió de gustos no hi ha res a dir...

Es posa aigua amb sal en una olla i es bullen les tallarines o els macarrons procurant que quedin al dente. La pasta sempre ha de ballar dins l’olla o sigui que tingui espai per bullir bé.
Quan la pasta ja és al punt es tira a paella amb la salsa bolonyesa i es remena tot junt.

Ara ja es pot menjar que està boníssima però nosaltres sempre hi afegim formatge ratllat per sobre i la posem al grill uns minutets.

Cal menjar-s’ho just acabat de fer !!

LLENGUADO A LA MENIÈRE



Ingredients per a 2 persones:

2 llenguados
farina
suc de ½  llimona (opcional)
oli i sal
mantega

Demaneu a vostra peixateria que us treguin la pell dels llenguados perquè és molt difícil fer-ho si no se’n té pràctica. Es renten bé els llenguados, s’eixuguen amb paper de cuina, se salen i s’enfarinen.
Es posen a la paella amb oli i es couen a foc lent durant 5 minuts. A mitja cocció es tomben durant 5 minuts més.
Si sou amants de la llimona, ara és el moment d’afegir-hi el suc de mitja llimona mentre es sacseja la paella. A casa nostra, no n’hi posem pas perquè ens agrada el gust propi del peix.
Ja es poden retirar els llenguados del foc i es posen en una plata, es posen làmines de mantega per sobre i es deixen fondre. I ja estan a punt per menjar.
És un plat de peix de gust molt fi. Per acompanyar, va molt bé una patata al caliu o, simplement, una mica de puré de patata.

Nota: Si es vol presentar el llenguado a filets, cal treure l’espina abans de posar-hi la mantega.