dilluns, 19 de setembre del 2016

ESPAGUETIS AMB ROSSINYOLS

Recepta de Laura i Michele

Ingredients per a 4 persones:


250 gr d'espaguetis a l'ou
250 gr de rossinyols
80 gr de beicon (tendre o fumat)
una ceba grossa
200 gr de crema de llet
½ vas de vi blanc
un raget d'oli d'oliva
una miqueta de pebre negre mòlt
aigua i sal

Primer de tot netegeu bé els bolets, posant-los breument sota l'aigua per eliminar totes les impureses. Vigileu que no se us trenquin. Talleu a trossos els rossinyols més grossos i deixeu sencers els petitets per tal que la cocció sigui uniforme.

Peleu la ceba i talleu-la  ben petiteta. Poseu-la a la paella amb un raig d’oli d’oliva i deixeu que es faci una miqueta. A mitja cocció, afegiu-hi els bolets i deixeu que es vagi fent uns minutets. Regueu-ho tot bé amb el vi blanc i quan l’alcohol s’hagi evaporat, poseu-hi una mica de sal, abaixeu lleugerament el foc i deixeu-ho coure durant uns 15 minuts.

Mentrestant, en una altra paella feu enrossir el beicon talladet petitet fins que sigui cruixent. Un cop fet, l'afegiu als rossinyols i ho deixeu coure uns altres 10 minuts. Després hi poseu la crema de llet i ho deixeu un parell de minutets.

Bulliu la pasta amb un pessic de sal i, quan estigui al dente, aboqueu-la directament a la paella dels bolets i el beicon per tal que s'ajuntin els sabors.

Apagueu el foc i afegiu-hi una mica de pebre negre mòlt. Barregeu-ho bé i serviu-ho a continuació.
Segur que us agradaran !!




dissabte, 30 d’abril del 2016

PASTÍS DE POMA AMB PANNA COTTA

Ingredients:

1 massa pasta de full de 230 gr.
100 gr. de fructosa
2 pomes golden
½ llimona
200 ml de crema de llet
1 iogurt desnatat
un polsim de vainilla

En un motlle untat o bé amb paper d’anar al forn, es posa la massa de pasta de full, es punxa una mica per tal que no s’infli massa i es posa al forn a 200º uns 20 o 25 minuts.
Es tallen les pomes a llesques i es fan daurar en una paella amb la fructosa i el suc de mitja llimona.
Es bat la crema de llet amb el iogurt i s’aromatitza amb un polsim de vainilla.
Quan la pasta de full ja és cuita però no daurada, s’hi aboca la poma ben repartida i a sobre la nata batuda amb el iogurt.
S’enforna a 180º uns 10 minuts fins que la nata queda cuita (panna cotta). Vigileu que no ha de quedar ressec.
Deixeu refredar i ja us el podeu menjar ! Queda boníssim i és molt més suau que el típic pastís de poma amb crema.


dijous, 7 d’abril del 2016

RISOTTO AMB CREMA DE CARXOFES (amb robot KitchenAid)

Aquesta recepta està feta amb el robot però, evidentment, es pot fer sense, utilitzant una paella fonda. L’únic que cal tenir en compte és que s’ha de remenar contínuament i resulta una mica pesat.

Els risottos solen ser plats que atipen bastant per això és recomanable fer-los com a plat únic o bé posar només 50 gr. d’arròs per persona si voleu servir un segon plat. La recepta original és amb arròs Carnaroli però podeu fer servir arròs bomba que també té molt de midó i un punt de cocció semblant.


Ingredients per a 4 persones:
 
4 carxofes
1 ceba grossa
1 all petit
arròs bomba, 80 gr. per persona
30 gr. de parmesà ratllat o en làmines fines
1 litre d’aigua o brou de verdures
oli
20 gr. de mantega
sal
1 copa de vi blanc
100 gr. de bacon

Primer cal fer la crema de carxofes. Es netegen bé les carxofes traient totes les parts més dures deixant només el cor sense els pèls del centre. Es tallen a làmines i es posen en aigua freda amb el suc de mitja llimona, per tal que no ennegreixin.

Es posa una cullerada d’oli i l’all sencer i quan comença a enrossir-se es talla l’all ben petitet. Es talla mitja ceba a juliana i es posa tot a l’olla a sofregir.
Accessori de remenar “StirAssist”. Tapar sense el mesurador. Programar fregir P1, a 110º, 5 minuts, velocitat intermitent. Vigileu que no es cremi la ceba. Si cal podeu afegir-hi un cullerot de brou de verdures o aigua.

Un cop ben escorregudes, s’hi afegeixen les carxofes tallades a làmines i es sala al gust. S’hi afegeix aigua o brou de verdures just fins a cobrir i es bull.
Accessori de remenar “StirAssist”. Tapar amb el mesurador. Programar Bullir P1, 30 minuts a 120 graus velocitat 2, tot vigilant que no es quedi sense aigua.

Es comprova que les carxofes estan ben cuites i es trituren.
Accessori MultiBlade, triturar 2 minuts a velocitat 10. Ha de quedar ben fi. Si cal, es tritura dues vegades però no han de quedar fils. Si és necessari es passa per un colador xinès.
Es reserva aquesta crema i en la mateixa olla es fa l’arròs.

Es talla l’altra mitja ceba a juliana i es posa a l’olla a sofregir amb una cullerada d’oli.  Accessori de remenar “StirAssist”. Tapar sense el mesurador. Programar fregir P1, a 110º, 5 minuts, velocitat intermitent. Vigileu que no es cremi la ceba. Si cal podeu afegir-hi un cullerot de brou de verdures o aigua.

Accessori de remenar “StirAssist”. S’afegeix l’arròs i el vi blanc a l’olla i es cou un parell de minutets. Programar fregir P1, a 110º, 2 minuts, velocitat intermitent.

Llavors es cobreix amb aigua o brou de verdures. Se sala i es tapa sense el mesurador. Estofar a 120 graus, 15 minuts, vel. 2. S’hi afegeix la crema de carxofes i estofar 5 minuts més.
S’hi afegeix la mantega i el parmesà. Programar velocitat 1 i es remena durant un minut. Si no s’ha barrejat tot completament bé, es remena una mica més.

Per guarnir a sobre, es fregeix el bacon a trossets. Es va traient el greix que deixa anar i es llença. A la paella no hi ha d’haver gens de greix per tal que el bacon quedi ben cruixent. Si es vol, també es pot posar part del bacon cruixent a dins del risotto.

Si voleu menjar-vos la crema de carxofes sola, hi afegeiu una mica més de brou de verdures i ja la teniu a punt.

Podeu trobar la recepta original a:





dilluns, 4 d’abril del 2016

CREMA DE SANT JOSEP (amb robot KitchenAid)

Ingredients per a 8 persones:

 1 litre de llet semidesnatada
6 rovells d’ou
200 gr. de sucre o 130 gr. de fructosa
un pessic de sal
40 gr. de midó o de maizena
10 gotes d’aroma de vainilla
pell de llimona


Per al guarniment: nata i maduixes.

Es posa la llet freda, els rovells,  el sucre, el midó i la sal al robot. Amb l’accessori de papallona o batedor, es remena 30 segons a velocitat 4.

S’hi afegeix la pell sencera d’una llimona i les gotes de vainilla i es remena 5 segons més.

Programa Estofar P1 – a 90 graus, 11 minuts a velocitat 2. I sense temperatura 2 minuts més, vel. 2.

Si no us queda prou espessa, podeu afegir-hi una mica més de maizena i remenar 5 segons, vel. 4 i Estofar P1 a 90 graus, 5 minuts, vel. 2.

Poseu la crema en copes o platets individuals i deixeu-la refredar a temperatura ambient. Si la voleu posar a la nevera cal que la tapeu amb paper film.

A l’hora de servir decoreu-la amb una mica de nata i trossets de maduixa.


Nota: Aquesta recepta és una variació de la recepta clàssica que us passo a continuació.


CREMA DE SANT JOSEP DE LA IAIETA

En un bol, es baten els 6 rovells d’ou amb les 6 cullerades de sucre. Quan està ben batut, se li afegeix mig litre de llet freda i es remena bé. Es dissol el midó en una mica de llet, es cola i s’afegeix a la pasta.

S’aboca tot en un cassó, amb la canyella i la pell de la llimona ben neta i es posa al foc, remenant sempre fins que estigui a punt de bullir. Llavors es treu del foc, es treu la pell de la llimona i la canyella i es continua remenant amb una espàtula fins que la pasta és ben fina. S’aboca en una safata ben plana per tal que quedi ben escampada. També es poden fer cassoletes individuals. Es deixa refredar del tot.


Si es vol cremar, una estona abans de servir-la, se li posa sucre per sobre, s’escalfa el ferro de cremar fins que estigui roent i es passa per sobre. La crema que no es pensa menjar tot seguit, és millor no cremar-la perquè al cap d’una estona el sucre es fon i aigualeix la crema.


dilluns, 7 de març del 2016

SALMÓ MARINAT

Ingredients:

1 kg. de salmó fresc, pes net
50 gr. sal
35 gr. sucre
100 gr. fulles de fonoll o anet fresc
1 cullerada sopera de pebre negre mòlt

Demaneu que us facin dos lloms de salmó nets d’espines i sense pell.

Poseu la sal, el sucre i el pebre en un morter i barregeu-ho. Trinxeu ben petit el fonoll o l’anet. Col·loqueu en un recipient una part del salmó i cobriu-lo amb la barreja del morter i les herbes. Poseu l’altra meitat de salmó a sobre i cobriu-lo també amb els preparats anteriors.

Tapeu-ho tot amb paper transparent a tocar del salmó. Poseu-hi a sobre una superfície plana amb un pes de 2 kg. repartit, de manera que quedi ben aixafat. Ha de deixar-se marinar a la nevera entre 3 i 5 dies. Cada 12 hores cal separar els dos filets de salmó, regar-los amb el líquid i donar-los la volta.

Retireu les herbes i, amb la mà molla o amb paper de cuina, també moll, netegeu bé el salmó. Assequeu-lo i talleu-lo a làmines molt fines com si es tractés de salmó fumat.

I ja us el podeu menjar !!

El podeu acompanyar amb pa torrat amb mantega dolça o salada, amb ou filat o dur o amb trossets de ceba dolça.

Després de marinat, se us conservarà a la nevera fins a 3 setmanes.

El que fa la meva amiga Nati és molt més bo que el fumat i més original.


dijous, 18 de febrer del 2016

PA DE PESSIC AMB TARONJA AMARGA I XOCOLATA

Recepta de la meva amiga Nati

Ingredients:

200 gr. de farina d’ametlla
100 gr. de farina de blat
270 gr. de sucre
1 sobre de llevat ràpid
6 ous sencers
1 iogurt natural
melmelada de taronja amarga
xocolata al 70% de cacau per fondre

S’agafen els 6 ous i se separen els rovells de les clares que es munten a punt de neu. En un altre bol es baten els rovells amb el sucre. S’hi afegeixen les clares muntades, remenant amb una espàtula i procurant que no perdi aire.
Seguidament s’hi afegeix la farina de blat passant-la a poc a poc pel colador xinès i es va remenant. Després la farina d’ametlla, en dues vegades i vigilant que no hi hagi grumolls. Per últim el llevat i el iogurt.
Ha de quedar una massa esponjosa ben airejada.
És el moment d’untar el motlle amb mantega i abocar-hi la massa.

El forn a 180º, encès de dalt i baix sense el turbo. Enfornar a mitja alçada uns 40 o 45 minuts. Si es torra massa la part de sobre, es pot tapar amb un paper de forn.
Quan punxant el pa de pessic surt l’agulla neta, és que ja està fet. Llavors es deixa refredar del tot dins el mateix motlle.
Un cop fred, es desemmotlla i es parteix pel mig horitzontalment. Se separa la part de sobre i s’hi posa una capa de melmelada de taronja amarga. Ja es pot tornar a tapar.
Es fon la xocolata al bany maria i es cobreix tot el pa de pessic.

Ja veureu que el gust de taronja lliga molt bé amb la xocolata: un pastís fenomenal !!



 

VEDELLA AMB XAMPINYONS I POMA

Recepta de la meva amiga Nati

Ingredients per a 4 persones:


un peixet o un tros de filet de vedella lligat (500 gr. aprox.)
2 pastanagues
1 ceba
2 grans d’all
1 poma golden
300 gr. de xampinyons naturals
½ vas de conyac
oli i sal

Es posa un bon raig d’oli a la cassola i es rosteix la carn a foc viu fins que sigui segellada i daurada.
S’hi afegeix la pastanaga a rodanxes, els grans d’all pelats, la ceba a juliana i la poma pelada i a trossos.
Cal abaixar el foc a la meitat i deixar-ho coure uns 10 minutets vigilant que no es cremi perquè amargaria.
Llavors es ruixa la carn amb el conyac, es tapa i es deixa amb el foc al mínim uns 10 minutets més.
Quan està fet es deixa refredar. La salsa amb tota la bresa es passa pel passapuré i de la carn ben freda, se’n fan talls de 5 mm. més o menys, segons preferències.
Els xampinyons nets i tallats es passen per la paella amb un raget d’oli i sal procurant que deixin anar l’aigua.
A la cassola es posen els talls de carn plans, els xampinyons a sobre i la salsa i es deixa fer la xup-xup uns minutets abans de servir-ho.

Nota: Tot el procés es pot fer el dia abans, excepte l’últim punt.


dijous, 4 de febrer del 2016

VICHYSSOISE – Crema de porros (amb robot Kitchen Aid)

Ingredients:
 
4 porros (300 gr. nets)
1 ceba (100 gr. nets)
4 patates (400 gr. nets)
800 ml. d’aigua o brou de pollastre
100 gr. de mantega
200 ml. de crema de llet
sal
pebre negre mòlt (opcional)
cerfull o cibulet o crostonets de pa

Es posa l’accessori MultiBlade. Primer cal fer fondre la mantega amb P1 de fregir, 2 minuts a 110 graus, velocitat 1.
Afegiu-hi la ceba tallada a trossos grans i tritureu 5 segons. Tapeu sense cubilet i P1 de fregir a 140º 5’ vel. 2.
Afegiu-hi els porros tallats grossos i saleu. Tritureu 5 segons. Tapeu sense cubilet i P1 de fregir a 140º 5’ vel. 2.
Afegiu-hi les patates tallades grosses i tritureu 5 segons. Poseu l’aigua o el caldo i P3 de bullir: pas 1 – 130º 5’ vel.2 – pas 2 – 100º 8’ vel. 2 – pas 3 – 100º 13’ vel. 2.
Quan acaba es queda en mode “mantenir calent”. Sortiu-ne. Pulseu Inici i tritureu a velocitat 10,  entre 1 i 2 minuts fins que quedi ben fi.
Obriu la tapa i afegiu-hi la crema de llet. Pulseu el botó Pulse a intervals curts entre 20 i 30 segons fins a obtenir la textura de crema.
Si us hi agrada un punt de pebre negre mòlt... ara és el moment.

Atenció! Si no us queda el punt d’espessor desitjat, sempre hi podeu afegir una cullerada de flocs de puré de patata i tornar al botó Pulse uns segons més.

Es deixa refredar i se serveix amb una mica de cerfull, cibulet o porradell picadet a sobre.

Aquesta crema també es pot prendre calenta amb fils cruixents de porro o crostonets de pa torrat a sobre per fer bonic.

Amb cloïsses i sal negra... Una nova idea...




diumenge, 31 de gener del 2016

POLLASTRE AL XILI (amb robot KitchenAid)

Normalment es fa amb bitxos assecats o una combinació de bitxos assecats i frescos. Les varietats de bitxos emprades contribueixen al sabor únic de cada recepta.

Ingredients:
6 cuixes de pollastre sense pell ni greixos
80 ml. d’oli oliva
suc d’una llimona
sal, pebre negre mòlt, pebre vermell dolç
un o dos bitxos sense llavors (segons si voleu que piqui més o menys)
1 ceba grossa
2 alls pelats
80 ml. vi blanc sec

Accessori de remenar “StirAssist”. Poseu l’oli a l’olla amb la ceba tallada a juliana i els dos alls pelats. Tapeu sense el mesurador. Programeu fregir P1, a 110º, 10 minuts, velocitat intermitent.

Poseu la sal i els dos pebres a les cuixetes de pollastre. Obriu l’olla i afegiu-hi les cuixetes de pollastre, el vi, el suc de la llimona i els bitxos (sencers si després els voleu apartar o a trossets si els voleu trobar tot menjant). Tapeu sense el mesurador. Torneu a programar fregir P1, a 140º, 10 minuts, velocitat intermitent.


Obriu l’olla, traieu els alls i els bitxos. Mireu com està de suc i afegiu-hi un cullerot d’aigua si fa falta. Programeu 5 minutets més i ja estarà a punt.


dimecres, 20 de gener del 2016

CUINAR AMB ROBOT - Primeres impressions

Una amiga meva té un robot de cuina i sempre me’n canta les excel·lències. A mi, no m’acabava de fer el pes perquè, sincerament, em prenia protagonisme. Cuinera com sóc temia que, amb el robot, el meu talent ja no tindria un paper massa rellevant. Un greu error d’apreciació !

Fa poc, em van regalar un preciós robot de cuina que fa de tot. M’agrada la cuina i m’agrada la tecnologia, per tant no podia posar-m’hi en contra !

Ja l’he estrenat i estic molt més satisfeta del que em pensava. Confesso que vaig una mica peix i no li acabo de trobar el punt just però suposo que tot és qüestió de pràctica. He fet verdura al vapor, beixamel amb gambes, trinxat de la Cerdanya i estofat de vedella. Èxit total !!

Per què n’estic tan contenta? Doncs perquè la verdura al vapor és molt més gustosa que bullida i no perd les vitamines, la beixamel queda finíssima, el trinxat molt més gustós també i ben pastat i la vedella estofada, tendra com mai m’havia quedat. Què més vull ?

Molta gent creu que el gran avantatge de cuinar amb robot és l’estalvi de temps i en segon lloc la facilitat, la comoditat...  especialment si s’agafen receptes preprogramades. Tot això és cert, no ho negaré pas... de fet, l’estofat de vedella es va anar cuinant mentre jo feia els meus 50 minuts de la passejada del matí. Però a mi, el que m’ha convençut ha estat la qualitat del resultat. Saber que els purés i les salses em quedaran sempre bé o poder controlar l’exactitud del punt de cocció, em dóna un tranquil·litat que no té preu.

I no parlem de la rebosteria... que encara no hi he entrat. Jo sóc més d’aperitius salats que de postres dolces però a casa tenim un llaminer que, malauradament, és diabètic. El robot em permetrà fer pastissos amb fructosa amb la seguretat que muntar la nata o les clares a punt de neu o aconseguir el pa de pessic ben esponjós no significarà cap maldecap.

És veritat que ocupa un espai bastant  considerable, més encara si disposeu de tots els accessoris. També és cert que podreu arraconar un munt d’estris, cosa que us permetrà buidar algun calaix. Amb el robot es pot:  batre, ratllar, moldre, liquar, gelar, picar, amassar, tallar de diverses formes... fins i tot fer espaguetis !

Per altra banda, hi ha la qüestió de la cuina sana. Sí, ja som en aquella edat que hem de vigilar la sal i els fregits... i el robot em permet cuinar amb molt poc oli. És cert, i no cal amagar-ho, que les receptes de tota la vida no queden exactament igual però... per què? Doncs perquè es potencien molt més els sabors propis de cada aliment i perden protagonisme la sal i les salses olioses.

Defenso que es poden cuinar les receptes tradicionals amb l’ajuda del robot. Jo no vull que la màquina cuini per mi, només vull que m’ajudi a fer-ho millor.

Així doncs, aniré fent pràctiques i, de mica  en mica, aniré penjant receptes d’allò que em surti més bo. Ho trobareu a la nova secció Cuinar amb robot.