Els bolets són un producte de
temporada per excel·lència perquè és quan són frescos que ens ofereixen totes
les seves propietats d’aroma, gust i textura. Així que, sempre que pugueu,
consumiu-los frescos.
Dit això, per a tots aquells que ens
agrada cuinar plats amb bolets durant tot l’any, hi ha el recurs de fer-ne
conserva. Hi ha diverses tècniques per a conservar els bolets. Nosaltres fem
servir la que s’explica a continuació perquè és la que té l’avantatge de
preservar-ne millor el gust.
Ingredients:
Bolets, aigua i sal
Cal netejar bé els bolets amb un
drap humit o bé a raig d’aixeta. Cal pelar la cama de les llenegues.
Poseu els bolets a l’olla i
ompliu-la d’aigua fins a cobrir-los. Afegiu-hi una cullerada de sal. Deixeu que
bullin uns cinc minuts. Ompliu els pots de vidre amb els bolets sense que
quedin massa ataconats i afegiu l’aigua de l’olla fins a cobrir-los. Tapeu-los
bé i deixeu-los refredar.
Per esterilitzar els pots, prepareu
una olla gran amb aigua i poseu els pots a dins, ben tapats i completament
submergits. Engegueu el foc i quan arrenca el bull compteu entre 12 i 15 minuts
depenent de la quantitat de pots i de si són més grans o més petits. Apagueu el
foc i deixeu-los refredar de manera natural.
Quan acaba aquest procés ja estan a
punt per conservar-se uns mesos.
La meva mare, en canvi, els posava
en salmorra i calia dessalar-los abans de cuinar-los. Avui dia, se’n troben
molts d’assecats que cal escaldar perquè recuperin l’aigua. La congelació no és
gaire bon sistema perquè els bolets tenen molta aigua i es cristal·litzen i
perden tot el sabor.
Aquest any he fet conserva de
rovellons, llenegues i rossinyols. Són tres tipus de bolets molt apreciats
gastronòmicament i que lliguen molt bé amb diverses carns: vedella, conill,
porc... o bé, simplement, per fer una crema o un remenat d’ous amb bolets.
Si en voleu més informació, entreu a
la web de Temps de bolets: http://mas.regio7.cat/bolets/
Àngela:
ResponEliminaSempre he volgut aprendre a fer conserves de bolets, aquesta recepta tan fàcil me anirà molt bé. Una tia meva els feia confitats amb vinagre, vaig intentar fer-los així però se feien malbé
Records
Josep