dimarts, 19 de novembre del 2013

TIRAMISÚ

Recepta de la meva amiga Roser

Ingredients:

melindros
100 g. de sucre
500 g. de formatge Mascarpone
1 cullerada de sucre de vainilla
5 rovells d’ou
200 g. de cafè exprés fort
50 g. de licor (d'amaretto, rom, grappa, etc.)
50 g. de xocolata en pols sense sucre per guarnir

Primer cal que feu el sucre de llustre (glacé) amb un morter o una batedora. Després barregeu el sucre, els rovells, el sucre vainillat i el formatge mascarpone (ha de quedar com una crema muntada). Quan estigui fet, guardeu-ho al frigorífic.
A continuació barregeu el cafè (fred) i el licor, remulleu els melindros en aquesta barreja i col·loqueu-los en un motlle, tot formant una capa. A sobre, poseu una capa de la crema reservada al frigorífic, una altra capa de melindros remullats amb la barreja de cafè i licor i cobriu-lo amb una altra capa de crema.
I ja per acabar, tapeu el recipient amb film transparent i guardeu-lo al frigorífic fins l’endemà.
El traieu del motlle i al moment de servir-ho afegiu-hi la xocolata en pols sense sucre.

El guarniu al vostre gust. Si hi afegiu unes trufes... llavors ja sou al cel !!


dilluns, 11 de novembre del 2013

CONSERVA DE BOLETS

Els bolets són un producte de temporada per excel·lència perquè és quan són frescos que ens ofereixen totes les seves propietats d’aroma, gust i textura. Així que, sempre que pugueu, consumiu-los frescos.
Dit això, per a tots aquells que ens agrada cuinar plats amb bolets durant tot l’any, hi ha el recurs de fer-ne conserva. Hi ha diverses tècniques per a conservar els bolets. Nosaltres fem servir la que s’explica a continuació perquè és la que té l’avantatge de preservar-ne millor el gust.

Ingredients:


Bolets, aigua i sal

Cal netejar bé els bolets amb un drap humit o bé a raig d’aixeta. Cal pelar la cama de les llenegues.
Poseu els bolets a l’olla i ompliu-la d’aigua fins a cobrir-los. Afegiu-hi una cullerada de sal. Deixeu que bullin uns cinc minuts. Ompliu els pots de vidre amb els bolets sense que quedin massa ataconats i afegiu l’aigua de l’olla fins a cobrir-los. Tapeu-los bé i deixeu-los refredar.
Per esterilitzar els pots, prepareu una olla gran amb aigua i poseu els pots a dins, ben tapats i completament submergits. Engegueu el foc i quan arrenca el bull compteu entre 12 i 15 minuts depenent de la quantitat de pots i de si són més grans o més petits. Apagueu el foc i deixeu-los refredar de manera natural.
Quan acaba aquest procés ja estan a punt per conservar-se uns mesos.

La meva mare, en canvi, els posava en salmorra i calia dessalar-los abans de cuinar-los. Avui dia, se’n troben molts d’assecats que cal escaldar perquè recuperin l’aigua. La congelació no és gaire bon sistema perquè els bolets tenen molta aigua i es cristal·litzen i perden tot el sabor.

Aquest any he fet conserva de rovellons, llenegues i rossinyols. Són tres tipus de bolets molt apreciats gastronòmicament i que lliguen molt bé amb diverses carns: vedella, conill, porc... o bé, simplement, per fer una crema o un remenat d’ous amb bolets.

Si en voleu més informació, entreu a la web de Temps de bolets: http://mas.regio7.cat/bolets/


diumenge, 3 de novembre del 2013

AMANIDA D'ESPINACS I MAGRANA

Ingredients:


fulles d’espinacs ben tendres
1 magrana
1 poma
100 gr. formatge manxec semi
sal, sucre, oli i vinagre

Poseu en un bol el vinagre, un pessic de sal i mitja culleradeta de sucre. Aneu batent-ho tot afegint l’oli a rajolí com si féssiu allioli. Quan tingueu la vinagreta al punt, la guardeu a la nevera.
Trieu unes quantes fulles d’espinacs ben tendres i netegeu-les. Esgraneu la magrana vigilant que no hi quedin trossets de pell. Peleu la poma i talleu-la a làmines. Talleu el formatge a dauets. Si ho preferiu, podeu posar-hi formatge de cabra esmicolat.

I ja ho podeu emplatar. Les quantitats de cada ingredient poden ser a gust dels comensals, així com la quantitat de vinagreta per amanir-ho.




SALSA PER A LES CARNS

Ingredients:

un ou, una ceba tendra, una pastanaga, 
un tros de formatge manxec semi, 
salsa de romesco picant, kètxup, 
oli d'oliva i sal.

Es posa un ou sencer al vas de la batedora, un pessic de sal i oli d'oliva. Cal posar-hi bastant d'oli si voleu assegurar-vos que no es talli.
Afegiu-hi una ceba tendra tallada a trossos, una pastanaga pelada i a rondanxes, un bon tros de formatge manxec semi tallat a trossets, un rajolí de salsa de romesco picant i un bon raig de kètxup.

Poseu la batedora fins al fons i engegueu-la a la màxima potència. Deixeu que l'oli es vagi espessint i aneu traient la batedora molt a poc a poc. Cal triturar-ho molt bé fins que queda una salsa ben fina.

És una salsa molt consistent que va bé amb tot tipus de carns a la brasa, especialment per a la fondue de carn.