Recepta de la meva amiga Nati
Hi ha moltes varietats de mongetes: blanca rodona, blanca ronyó, molt popular i econòmica, morada rodona, morada llarga, arrocina de tipus arronyonada, de la Mare de Déu, blanca amb una taca marró, canela, pel seu color.
Altres varietats catalanes:
Mongeta Cara: de gra petit i de color blanc cremós, amb una línia negra i un gust característic. A Catalunya, concretament a l'Empordà són molt apreciades. En aquesta zona es diuen fesolet.
Mongeta de Sant Pau: La seva zona d'origen és la Garrotxa
a Catalunya. És petita, de color blanc i forma rodona. Molt saborosa, amb molta
proteïna i poca fibra. Mongeta del Ganxet: Varietat amb tradició a Catalunya. Té una producció i consum limitats. El seu preu és elevat.
Nosaltres farem
servir mongetes del ganxet perquè té una elevada
proporció proteica, amb pell molt poc perceptible, cremositat elevada i
persistent, i sabor extremadament suau i característic.
El dia abans es posen a estovar en aigua freda, sense sal, entre 8 i 10 hores.
Quan arribi l’hora de coure-les, es renten i es posen en una cassola amb
aigua de garrafa (l’aigua ha d’arribar dos o tres dits per sobre de les mongetes).
Es posen al foc i, quan comencen a bullir, s’abaixa i s’hi deixa una hora. S’hi
afegeix una mica de sal al final. No cal vigilar que no es trenqui el bull com
passa amb els cigrons.
Si voleu guardar-les però no voleu congelar-les, podeu omplir pots amb les
mongetes i el líquid de cocció, tapar-les i posar-les a esterilitzar.
Procés d’esterilització
Prepareu una olla gran amb aigua freda i poseu els pots a dins, ben tapats
i completament submergits. Engegueu el foc i quan arrenca el bull compteu entre
12 i 15 minuts depenent de la quantitat de pots i de si són més grans o més
petits. Apagueu el foc i deixeu-los refredar de manera natural.
Quan acaba aquest procés ja estan a punt per conservar-se uns mesos.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada