dimecres, 10 d’abril del 2013

AMANIDA DE RAP


Ingredients per a 2 persones:

200 gr. de rap
1 patata
enciam dolç, tipus Iceberg
50 gr. d’olives farcides
1 tomàquet d’amanir
50 gr. de formatge manxec
50 gr. pernil serrà
1 ceba tendra (opcional)
llet, oli i sal
1 fulla de llorer
pebre negre mòlt
salsa rosa

Es posa llet en un cassó amb un raget d’oli, un pessic de sal i la fulla de llorer. Es renta el rap i es fa bullir uns minutets. Es deixa refredar.
Es cou la patata al microones o al forn i es deixa refredar.

En una safata, es posa una capa de rodanxes de patata, a sobre l’enciam a trossets i a sobre el rap. S’amaneix amb oli, sal i pebre negre mòlt.

Es tallen tots els altres ingredients a daus o a trossets petits. Es poden servir a part o es poden repartir per sobre del rap. Servir-los a part té l’avantatge que cadascú es posa d’allò que li agrada més.
La salsa rosa també es pot presentar a part o bé barrejar-la 
amb l’amanida.

És un plat molt adequat per a èpoques de calor. 

COCA MALLORQUINA DE NA JOANA


Recepta de la seva web T’ho cuino, Oliva !!


Ingredients:

Per a la pasta:
Aquestes mides són certes i comprovades, però no estrictament "tancades": En haver-ne fet un parell de vegades, ja no mesurareu. 

2 tassons dels de vi d’aigua
1 tassó dels de vi de saïm
½  tassó dels de vi d’oli
½ kg. de farina
1 cullerada de postres de llevat del forner. Si és dessecat –n’hi  ha- la cullerada rasa. Si és premsat, la cullerada a caramull. 

Per cobrir la pasta, depèn de què la vulguem fer, les més típiques  són:  

de trampó:
Tomàtiga, ceba, all, pebre verd, de cada cosa quantitats  similars i proporcionades, excepte l'all –n’hi ha d’haver menys;  tot tallat  ben petit, trempat amb oli, sal, i pebre bord.   
   
de verdura:
Espinacs o bledes mesclades amb una mica de col, o julivert, o una mica de tot, amb grells –ceba tendra de Mallorca- o ceba i trossos de tomàtiga pelada, una mica d'all, tot ben trempat amb oli, sal i pebre bo i bord. S'hi poden afegir trossets d'arengada sense espines, o anxoves, o sardines crues sense pell ni espines, o trossets de ratjada  sense tendrums... 

de pebres torrats:
Pebres vermells torrats, pelats i  fets a tires, trempats amb oli i sal i una mica de sucre i amb allets tallats ben petits... 
 
Com fer-ho
Posau dins un ribell, o dins un bol, l'aigua, una mica tèbia, el saïm, el  llevat, que es comenci a desfer. Anau afegint la farina, a poc a poc,  remenant amb les mans. 
S'anirà mesclant tot, primer fent una pasta grumosa i fluixa i, llavors, més fina i consistent. S'ha d'anar fent amb les mans, perquè és l’única manera de sabre si està bé. 
Quan ja va agafant consistència, hi afegirem l'oli, com per rentar-nos les mans, i acabarem d'afegir la farina fins veure que la pasta està a  punt. S'ha de pastar, fènyer, bé, si volem que quedi bona. 
La pasta està a punt quan és fina, llisa, consistent, però blana i modelable, es desferra –es separa- de les mans. 
Es pot sabre que està a punt, perquè les mans i el ribell, pràcticament queden nets. 

Quan la pasta està, l'estenem a damunt una llauna d'anar al forn, ben igualeta per tot, (un mig cm. de gruix) i la deixam a un lloc una mica calent, perquè tovi. 
Quan ha tovat, hi fem, per tot el voltant, una endinsada i un pessic, tant per adornar com perquè faci de paret per a la verdura. 
Un cop a punt la pasta, hi estenem la verdura, trempada amb oli, sal i pebre bord, ben repartida i escampada.
Ho enfornam a foc mitjà-alt, una mitja hora.
Ha de quedar la pasta de la vorera i d'abaix cruixent, torradeta, i la verdura cuita, però no cremada.


Si voleu més receptes de cuina mallorquina cliqueu aquí: http://thocuinooliva.cat/Index.htm



dilluns, 8 d’abril del 2013

CABRIT AL FORN


Ingredients per a dues persones:

2 espatlletes de cabrit senceres o partides per la meitat
1 ceba de Figueres
2 patates
rovellons de botó
pinyons
1 copeta de conyac
sal i pebre negre mòlt
1 cullerot d’aigua calenta

Es fa escalfar el forn a màxima potència. Es posa un cul d'oli en una plata d'anar al forn. Es renten les espatlletes de cabrit, se li  treuen els greixos i s'empolsimen de pebre negre mòlt per  ambdós costats. Es talla la ceba a trossos grossos i s’afegeix al  cabrit. De moment, no s’hi posa sal. Es posa al forn i es deixa  enrossir per ambdós costats, amb el forn a mitja potència. Als 20 minuts, s’hi afegeix un cullerot d’aigua calenta i es ruixa amb  el conyac. Se li afegeixen els rovellons de botó i els pinyons.  Se li posa sal i es deixa al forn 15 o 20 minuts més.  

En una paella a part es fregeixen les patates tallades a daus. Quan el cabrit ja està fet, es posen les patates pel voltant i ja es pot servir. El cabrit ha de quedar ben ros per fora i ben tendre i melós per dins. Si queda dur no valdrà res.

TRINXAT CASOLÀ


Ingredients per a 2 persones:

mitja col d’hivern
2 patates
1 tall de cansalada viada
4 talls de botifarra negra
2 alls tendres
aigua, oli, sal i pebre negre mòlt

Es posa una olla al foc amb aigua i sal. Es pelen les patates, es renten i es tallen a trossos i es posen a bullir. S’obre la col, se li treuen els nervis i les parts dures, es renta, es talla a trossos i es posa a l’olla. Cal deixar-ho bullir fins que quedi ben cuit per tal de poder-ho xafar fàcilment amb una forquilla.

En una paella amb una mica d’oli es posa la cansalada viada tallada a daus petits i es deixa enrossir. Es tallen els alls tendres ben petits, es treu la pell de la botifarra negra i es talla a daus petits també. S’afegeix tot això a la paella i es va remenant. Cal vigilar que no es cremi.

S’escorre bé la col i la patata, es xafa amb una forquilla i es posa a la paella. Es remena tot i es deixa un parell de minuts.

Se serveix ben calent, podeu posar-ho amb motlles individuals o bé fer un castell amb la mateixa forquilla, tal com es veu a la fotografia. És una menja senzilla molt gustosa.

dijous, 4 d’abril del 2013

VEDELLA A l’ESTIL DE L’ÀSSUM


(Recepta de la seva àvia)


Ingredients per a 4 persones:

600 gr. de vedella del jarret o del conill de l’espatlla
4 cebes
2 fulles de llorer beneït
1 branqueta de canyella
4 tomàquets vermells
conyac
oli, sal i pebre negre mòlt
bolets variats de temporada
all i julivert
pinyons

Demaneu a la carnisseria que us tallin la carn a daus mal tallats. Es renta la vedella amb aigua i s’escorre bé. Es posa en una cassola fonda amb oli, a foc viu i es deixa enrossir. Quan ja quasi està, es tira un raig de conyac per sobre i es deixa evaporar, un parell de voltes i s’abaixa el foc.
Se li afegeix la ceba tallada gruixuda, les fulles de llorer, la canyella, els tomàquets partits, la sal i el pebre. Es tapa i es deixa coure a foc baix, que vagi fent la xup-xup fins que la ceba sigui ben cuita.
Si veieu que es resseca molt, hi podeu afegir un cullerot d’aigua o de brou de carn.

A part es fa un saltejat de bolets de temporada. Un cop nets els bolets, cal bullir-los amb aigua sense sal. Després s’escorren i es fregeixen amb oli, s’hi afegeix all i julivert a trossets i es deixa fregir fins que els bolets quedin una mica cruixents.

Es poden posar els bolets amb la carn o bé servir-los a banda. Per últim, s’afegeixen uns quants pinyons, es fan un parell de tombs i ja es pot servir.


SALSA ROSA

Es posa un ou sencer al vas de la batedora, un pessic de sal, una cullerada sopera de ketxup, un rajolí de conyac i oli d'oliva.
Cal posar-hi bastant d'oli si voleu assegurar-vos que no es talli.

Poseu la batedora fins al fons i l'engegueu a la màxima potència. Deixeu que l'oli es vagi espessint i aneu traient la batedora molt a poc a poc.
Ja veureu com us quedarà bé !


SALSA MAIONESA

Es posa un ou sencer al vas de la batedora, un pessic de sal i oli d'oliva.
Cal posar-hi bastant d'oli si voleu
assegurar-vos que no es talli. Poseu la batedora fins al fons i l'engegueu a la màxima potència. Deixeu que l'oli es vagi convertint en maionesa i aneu traient la batedora molt a poc a poc. Us quedarà espessa d'allò més.

LLUÇ AL FORN AMB PATATES I CEBA

Ingredients per a 3 persones:

1 lluç de palangre d’un kg.
3 patates
2 cebes de Figueres
oli, sal i pebre negre mòlt

Demaneu a la vostra peixateria que us faci el lluç a supremes i en feu sis trossos. Guardeu el cap i l’espina al congelador, per fer fumet de peix en un altre moment. Acabeu de treure totes les possibles espinetes que hagin pogut quedar per tal que sigui més còmoda la menja.

En una plata del forn, poseu-hi un raig d’oli i una capa de ceba tallada a juliana. Poseu-ho al forn a 200 graus. Mentre es va fent la ceba, peleu les patates i talleu-les a rodones fines. Poseu-les a sobre de la ceba fent una altra capa, poseu-hi sal, oli i pebre negre mòlt. Deixeu-ho coure fins que comença a enrossir-se.

Poseu el peix cru a sobre de tot amb sal, oli i pebre negre mòlt. Deixeu-ho uns minuts fins que estigui cuit però vigilant que no es passi el punt de cocció.

Sembla un plat molt fàcil de fer però cal aconseguir el punt just de cocció de la ceba, sense cremar-se perquè seria amarga, les patates rossetes i cruixents i el peix molt poc fet perquè no quedi ressec.

Cal controlar molt bé aquests punts si voleu gaudir dels tres gustos i les tres textures.

 

 

AMANIDA DE PASTA

Ingredients per a 2 persones:

100 gr. de pasta margarides de colors
100 gr. de tonyina
50 gr. d’olives farcides
1 tomàquet d’amanir
2 ous durs
1 ceba tendra (opcional)
pebrot vermell i pebrot verd (opcional)
aigua
oli i sal
pebre negre mòlt
orenga (opcional)

Es posa aigua en una olla amb sal i un raig d’oli i quan bull se li aboca la pasta i es deixa bullir uns 8 minuts. Vigileu que quedi al dente. Un cop cuita la pasta, s’escorre i es passa per aigua freda.

En una plata es posa el tomàquet tallat a llesques, la tonyina esmicolada, les olives farcides tallades a rodonetes, i la ceba tendra i el pebrot si us hi agraden. 

Se li afegeix la pasta ben escorreguda, s’amaneix amb oli, pebre negre mòlt i orenga si us hi agrada el gust. Es barreja tot. Es tallen els ous durs i es posen per sobre.

Si voleu fer proves amb gustos diferents, podeu afegir all picat al morter a l’oli d’amanir. A l’estiu, queda molt bé fer servir oli de menta.

És un plat molt fàcil de fer i molt gustós.
 

CLOÏSSES DE LA TIETA PAQUITA

Ingredients:

½ kg de cloïsses
aigua
oli, sal i pebre negre mòlt

Per a la picada:
2 alls tendres, julivert, 3 brins de safrà, pebre
vermell, vinagre i oli de menta

Primer cal deixar les cloïsses en aigua freda durant una hora com a mínim per tal que deixin anar la sorreta que puguin tenir a dins.

Un cop ja són ben netes, es posen en una paella fonda o una cassola amb un raig d’oli i pebre negre mòlt. Es tapen i es deixen fer en la seva pròpia aigua. Així que s’obren cal retirar-les del foc per tal que no quedin resseques.

Al morter es pica bé l’all tendre amb el julivert, la sal i el safrà. Un cop tot ben picat, se li afegeix un raget de vinagre i mitja culleradeta de pebre vermell i es remena tot bé. Queda molt gustós si li afegiu 2 cullerades soperes d’oli de menta.

Es posen les cloïsses en una plata, s’agafa el suc calent de la paella i s’escalda la picada del morter. Es remena i s’aboca per sobre de les cloïsses just abans de servir-les.