El rösti de formatge és deliciós amb un ou escaldat a sobre
i una amanida verda a part.
Tradicionalment, el rösti es prepara amb patates bullides el
dia anterior i han de ser una mica crues. Si voleu bullir les patates el mateix
dia, caldrà posar-les a la nevera fins que es refredin del tot.
INGREDIENTS per a 4 persones:
1 kg de
patates
1 ceba
3 cullerades
de mantega
sal
pebre negre
mòlt, pebre vermell dolç i julivert picat
200 gr. de
formatge ratllat Gruyère o Appenzeller
4 ous escaldats (opcional)
Bulliu les patates sense pelar fins que estiguin cuites però
dures (uns cinc minuts menys que si fossin per menjar-se-les). Deixeu-les
refredar, sense embolicar, tota la nit.
Traieu la pell i ratlleu les patates amb un ratllador molt
gruixut. Piqueu la ceba crua ben petita i afegiu-la a les patates ratllades.
Poseu-hi sal i pebre negre mòlt.
En una paella antiadherent, feu fondre la meitat de la
mantega a mig foc. Aboqueu-hi la barreja de patates i ceba, premseu-ho amb una
espàtula i deixeu-ho enrossir. Gireu-ho amb un plat, com si fos una truita.
Poseu a la paella la resta de la mantega i feu daurar l’altra cara del rösti. Mentre
es cou, poseu el formatge ratllat a sobre per tal que es vagi fonent.
Traieu-ho de la paella i poseu-ho en una safata. Partiu-ho
per la meitat i doblegueu-ho de manera que el formatge quedi al mig. Podeu
fer-ne 4 racions. I a cada una d’elles li podeu posar un ou escaldat a sobre. Si voleu, hi podeu posar una mica de pebre vermell dolç i julivert picat per sobre.
És molt freqüent afegir-hi unes tires de cansalada viada o
pernil, tal com es veu a la fotografia. L’ou també pot ser ferrat en lloc
d’escaldat.
De totes maneres, com més greixos li afegim més ens allunyem
de la recepta original i el resultat és menys saludable.
La meva amiga Natàlia Demidoff m'ha comentat que, inicialment, el rüsti era un plat per aprofitar les patates que havien sobrat del dia anterior.
ResponEliminaGràcies, Natàlia, per la informació.