dimarts, 23 de setembre del 2014

TARTAR DE TOMÀQUET AMB TONYINA

Ingredients:

1 o 2 tomàquets de cor de bou
1 llauna de tonyina amb oli
12 olives farcides d’anxova
1 ceba tendra petita o cibulet (al gust)
4 cogombres en vinagre (opcional)
oli i vinagre balsàmic
sal i pebre negre
1 enciam fulla de roure

Escaldeu els tomàquets en aigua bullent durant 15 segons, retireu-los ràpidament i refredeu-los en gel. Traieu-los la pell i les llavors. Talleu-los a daus ben petits i deixeu-los en un escorredor durant 15 minuts per tal que perdin tota l'aigua possible.

A continuació, col·loqueu els dauets en un bol i afegiu-hi la tonyina esmicolada, les olives tallades a rodanxetes, la ceba i els cogombres en vinagre tot ben picat. Barregeu-ho tot i amaniu-ho amb un raig d’oli, sal i un polsim de pebre negre. També hi podeu posar vinagre balsàmic si us hi agrada.
Un cop fet el tàrtar, disposeu-lo en un motlle i decoreu la plàtera amb enciam  de fulles de roure. Amaniu l’enciam i ja ho teniu a punt de servir. Cal menjar-s’ho ben fresquet.
 
 

dilluns, 22 de setembre del 2014

COCA DE VERDURES

Per a la pasta:

1 tassa d’oli
1/2 tassa d’aigua
1 ou
farina
sal

Per al farciment:

mig carbassó
mig pebrot verd
mig pebrot vermell
mitja albergínia
2 alls tendres
1 ceba
3 cullerades de salsa de tomàquet
oli i sal

Evidentment podeu fer servir pasta preparada, en aquest cas us recomano la finíssima de Buitoni.

Però si voleu fer-la vosaltres mateixos cal que feu el següent: poseu l’oli en un bol i aboqueu-hi a sobre l’aigua que estigui bullint, afegiu-hi sal i comenceu a remenar. Afegiu-hi l’ou i a poc a poc la farina que admeti sense que la pasta quedi massa dura, i aneu remenant-ho. S'anirà mesclant tot, primer fent una pasta grumosa i fluixa per després convertir-se en més fina i consistent. S'ha d'anar pastant amb les mans, perquè és l’única manera de saber si està bé. S'ha de treballar la pasta amb paciència, si volem que quedi bona. Sabrem que ja és a punt quan la pasta és fina, llisa, consistent, però blana i modelable, i es separa fàcilment de les mans.

Quan la pasta ja està feta, amb un corró de cuina en fem una capa ben fina i l’estenem a damunt d’una llauna d'anar al forn, ben igualadeta per tot, i la deixem reposar. Com més fina sigui la capa de pasta, millor.
 
Per al farciment, es fa una salsa de tomàquet sense llavors ni pells i es deixa a part. Es fregeix la ceba talladeta a juliana i els alls tendres a rodonetes fins que estigui tot transparent, sense que es cremi. La resta d’ingredients es tallen a daus petits i es fan mig coure a la planxa amb una mica de sal i un raget d’oli.

Es fa escalfar el forn ben calent i s’hi posa la pasta. Quan ja és quasi cuita, es treu del forn i es pinta amb la salsa de tomàquet. Es reparteix per sobre el sofregit de ceba i alls tendres. I per últim, les verduretes. S’enforna un altre cop uns cinc minutets més i ja teniu la coca a punt de menjar-se-la!

 

dimarts, 16 de setembre del 2014

RÖSTI AMB FORMATGE

El Rösti és una espècie de pastís cruixent de patates fregides. És un dels plats nacionals de la part de parla alemanya de Suïssa i se serveix com a acompanyament però si se li afegeix formatge, pernil o cansalada viada, pot ser un excel·lent plat principal.

El rösti de formatge és deliciós amb un ou escaldat a sobre i una amanida verda a part.
Tradicionalment, el rösti es prepara amb patates bullides el dia anterior i han de ser una mica crues. Si voleu bullir les patates el mateix dia, caldrà posar-les a la nevera fins que es refredin del tot.
INGREDIENTS per a 4 persones:

1 kg de patates
1 ceba
3 cullerades de mantega
sal
pebre negre mòlt, pebre vermell dolç i julivert picat
200 gr. de formatge ratllat Gruyère o Appenzeller
4 ous escaldats (opcional)
Bulliu les patates sense pelar fins que estiguin cuites però dures (uns cinc minuts menys que si fossin per menjar-se-les). Deixeu-les refredar, sense embolicar, tota la nit.
Traieu la pell i ratlleu les patates amb un ratllador molt gruixut. Piqueu la ceba crua ben petita i afegiu-la a les patates ratllades. Poseu-hi sal i pebre negre mòlt.
En una paella antiadherent, feu fondre la meitat de la mantega a mig foc. Aboqueu-hi la barreja de patates i ceba, premseu-ho amb una espàtula i deixeu-ho enrossir. Gireu-ho amb un plat, com si fos una truita. Poseu a la paella la resta de la mantega i feu daurar l’altra cara del rösti. Mentre es cou, poseu el formatge ratllat a sobre per tal que es vagi fonent.
Traieu-ho de la paella i poseu-ho en una safata. Partiu-ho per la meitat i doblegueu-ho de manera que el formatge quedi al mig. Podeu fer-ne 4 racions. I a cada una d’elles li podeu posar un ou escaldat a sobre. Si voleu, hi podeu posar una mica de pebre vermell dolç i julivert picat per sobre.
És molt freqüent afegir-hi unes tires de cansalada viada o pernil, tal com es veu a la fotografia. L’ou també pot ser ferrat en lloc d’escaldat.
De totes maneres, com més greixos li afegim més ens allunyem de la recepta original i el resultat és menys saludable.