Ingredients:
24 calçots
farina per arrebossar
1 ou
cervesa
oli
Els calçots són una varietat de
cebes tendres, de gust molt suau, que es mengen escalivats. El nom del calçot
prové de la manera de plantar-lo, calçat a terra (mig colgat) per tal que quedi
una cama d’entre uns 15 a 25 cm. ben blanca i tendra. Conté moltes vitamines i
minerals i se li atribueixen propietats tonificants, diürètiques, digestives i
afrodisíaques. També té un alt contingut en compostos anticancerígens.
La temporada dels calçots va de mig
desembre a finals de març. Es couen a la brasa amb llenya de sarments i es
consumeixen acompanyats d’una salsa típica, la salvitxada, que és un tipus de
romesco.
Així doncs, si teniu manera de
fer-los en una barbacoa, no ho dubteu ! Però si viviu en pis i no podeu fer
servir la barbacoa al balcó.... llavors teniu l’opció de coure’ls al forn.
Es treu la primera pell del calçot i
es tallen les fulles verdes deixant un tros per a l’operació de descamisar el
calçot. Es posen en una plata d’anar al forn, sobre paper d’alumini, sense oli
ni sal. Es torren al grill i es tomben a mig procés.
Quan estan torradets, s’emboliquen
en paper de diari tots junts i es poden portar a taula així mateix per tal que
es conservin calents però que respirin i no es covin.
Si voleu arrebossar-los,
descamiseu-los un cop torradets i passeu-los per una pasta feta amb un ou
batut, farina d’arrebossar i un raig de cervesa. Podeu posar-hi sal o no,
segons el vostre gust. Jo no n’hi poso pas perquè el gust natural dels calçots
és deliciós. Fregiu-los en oli bullent un minutet o dos i ja els podeu servir.
Cal menjar-los acabats de fer.
Salsa per a calçots o salvitxada:
Es piquen al morter unes 20 ametlles
torrades (o avellanes) fins que fan oli, llavors s’hi afegeixen 2 alls crus i 2
alls escalivats i una branqueta de menta. La torrada de pa s’unta lleugerament
amb vinagre, sal i pebre vermell i s’afegeix a la pasta anterior. Si us agrada
molt el picant podeu afegir-hi un bitxo a trossets. Quan es té una pasta
homogènia, se li va afegint oli a poc a poc i es va remenant per tal que la
salsa adquireixi la fluïdesa adequada.
Hola:
ResponEliminaM'encantan els calçots, no acostumo a fer-los perquè no tinc lloc per fer-los a la brasa, però alguna vegada els he cuinat en una "churrasquera".
Aquests dies he vist varies receptes com la teva per fer-los al forn, ho tinc que probar, com la teva salsa que es veu molt sencilla, jo la faig més semblant a un romesco.
Eecords
Josep
Els calçots son bons de de totes maneres. Quina pinta!!
ResponElimina