El marmitako és un plat
tradicional de la cuina basca. És propi dels pescadors de tonyina de la Mar
Cantàbrica. El seu nom deriva de la paraula castellana marmita (olla de metall
molt gran). Tako en basc vol dir “el que hi ha”, o sigui que marmitako vindria
a significar ”el que hi ha a la marmita”.
És una menja molt
apropiada per a persones amb hipertensió perquè la tonyina és un peix blau.
També hi ha una variant feta amb salmó fresc.
La recepta que us
presento a continuació es basa en la recepta tradicional amb alguna petita
variant.
Ingredients per a 2
persones:
250/300 gr. de tonyina fresca
1 ceba mitjana
3 patates mitjanes
1 pebrot verd
2 grans d’all
3 alls tendres
2 culleradetes de polpa
de pebrot xoricer
2 tomàquets madurs o bé
2 cd. de salsa de tomàquet
1 vas de vi blanc
2 vasos d’aigua calenta
(o brou de peix)
oli, sal i pebre negre mòlt
1 bitxo -pebrotet de
caiena sec- (opcional)
julivert picat
En una cassola fonda de
ferro posem un bon raig d’oli d’oliva i els dos grans d’all. Quan són daurats,
abans que negregin i amarguin, els traiem. En el mateix oli posem la ceba
ratllada i els alls tendres tallats menuts i ho deixem sofregir a mig foc.
Mentrestant tallem
el pebrot verd a quadrets, pelem els tomàquets, els traiem les llavors i els
tallem a trossets també. Ho aboquem tot al sofregit i deixem que es vagi fent a
poc a poc. Si ho preferiu, podeu fer servir tomàquet ratllat o salsa de
tomàquet precuinada.
Pelem les patates i les
trenquem a trossos. Millor trencar-les que no pas tallar-les per tal que, en
coure, lliurin millor el sucre i el midó. Per trencar-les es fa un petit tall
amb el ganivet i es fa força tot esqueixant-les. Els trossos queden desiguals.
S’hi afegeix el vi
blanc i les dues culleradetes de polpa de pebrot xoricer i es remena bé. Si us
agrada molt el picant, poseu-hi un bitxo o dos, al vostre gust. És el moment de
posar-hi les patates i l’aigua calenta que ho ha de cobrir tot. Sal i pebre
negre al gust. Si, en lloc d’aigua, s’hi posa brou de peix cal vigilar que
estigui ben colat i desespumat. El brou de peix es pot fer amb la pell de la
tonyina i un tros del cap o d’espina, un porro, aigua i sal. Les patates han de bullir uns
vint minuts fins que estiguin ben cuites sense arribar a desfer-se.
Llavors s’hi afegeix la
tonyina tallada a daus grossos i es deixa coure uns tres minuts. Es corregeix
de sal i pebre negre, al vostre gust.
S’apaga el foc, s’hi
posa julivert picadet per sobre i es deixa reposar cinc minutets. I ja es pot
servir.
Nota:
1 - Els daus de
tonyina es poden passar per una paella amb oli abans d’ajuntar-los a les patates,
així aconseguirem segellar-los i que no perdin el suc propi. Cal vigilar molt
la cocció de la tonyina per tal que no quedi seca.
2 - Hi ha qui prefereix que les verdures es notin més. Així, en lloc de ratllar la ceba i el tomàquet, es poden fer a trossos més grans.
Una recepta molt bona.
ResponElimina