Els pèsols pertanyen
a la família de les lleguminoses, però des del punt de vista nutricional els
que són frescos s’assemblen més a una verdura. Per tant, podríem dir que són
les dues coses alhora. Els pèsols frescos de temporada (de març a maig) són una
autèntica meravella per al paladar que val la pena aprofitar també, perquè són
molt rics per a la nutrició. Els pèsols destaquen per un contingut alt en
vitamines del grup B, vitamina C, proteïnes fàcilment digeribles, hidrats de
carboni d’assimilació lenta i minerals com el calci, el ferro, el potassi.
És un dels conreus
més antics d'Europa, amb més de 5.000 anys d'antiguitat. Es creu que com a
conreu va aparèixer a Orient poc després del blat.
Abans es menjava com
a gra sec i en forma de puré. Ara els grans verds i tendres dels pèsols
constitueixen una de les verdures més populars sols, com acompanyament o en
truita.
Va ser la planta
utilitzada per Gregor Mendel en els seus experiments, que van establir les
bases de la genètica, les famoses Lleis de Mendel.
Ingredients per a 4
persones:
mig quilo de pèsols
frescos ja desgranats
150 gr. pernil serrà
1 ceba
2 alls tendres
4 cullerades de salsa
de tomàquet
aigua calenta
oli d’oliva i sal
En una cassola, poseu
un raget d’oli d’oliva, la ceba ratllada i els alls tendres talladets ben
petits. Deixeu-ho que es faci a poc a poc. Afegiu-hi la salsa de tomàquet i
saleu al vostre gust.
Poseu-hi els pèsols
crus i un vas d’aigua calenta. Tapeu i deixeu que es coguin els pèsols a foc mig. Si cal, afegiu-hi una mica d’aigua
fins que estiguin ben cuits. Uns minutets abans del final de la cocció poseu-hi
el pernil talladet a tiretes.
Notes:
No feu pas bullir els
pèsols abans perquè perdrien part del seu gust.
Si els pèsols són
congelats potser us hi agradarà una mica de mantega per tal d’endolcir tot el
conjunt. Si els pèsols són frescos no caldrà perquè ja són prou dolços.
El pernil s’hi ha de
posar just al final perquè no mati el gust dels pèsols.
Aquests han de ser més gustosos què els que tinc jo al meu blog.
ResponEliminaSortirà el comentari?
Rercords
Josep